Deszcz za oknem, ciemno i zimno. Jesień, niestety, nie zawsze jest kolorowa i słoneczna. W takich warunkach nie trudno o przeziębienie, dlatego najlepiej zadbać o rozgrzewające dania. Zupa wydaje się idealnym pomysłem! Dzisiaj pokażę Wam mój sposób na pyszny warzywny krem!
Zupy to nie jest moja specjalność. Mimo szczerych chęci i postępowania zgodnie ze wskazówkami, nigdy nie wychodziły mi tak, jak powinny. W końcu nastąpił przełom, gdy z Szarookim dopadło nas przeziębienie. Powiedziałam sobie, że w końcu muszę zrobić naprawdę dobrą zupę krem. I wiecie co? Zrobiłam! Jest to dla mnie ważny moment, więc postanowiłam się podzielić z Wami przepisem. Zaczynamy!
SKŁADNIKI (na bardzo duży garnek):
- 4 ziemniaki
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 średniej wielkości korzeń imbiru
- 1 por
- 400 ml mleka kokosowego
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, curry, kurkuma, kumin, majeranek i inne przyprawy wedle uznania
- woda, olej
- opcjonalnie: słonecznik, szczypiorek, mozzarella
KROK 1. Warzywa (oprócz papryki i cukinii) obieramy i dokładnie myjemy.
Krok 2. Paprykę, cebulę, imbir i czosnek odkładamy na bok. Pozostałe warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 3. Pokrojone warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy całość pod przykryciem.
Krok 4. Do gotujących się warzyw dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe i łyżeczkę soli.
Krok 5. Gdy warzywa na zupę się gotują, kroimy cebulę, obrany imbir, ząbki czosnku i smażymy je na oleju.
Krok 6. Do warzyw na patelni dodajemy kurkumę, curry, kumin, paprykę ostrą, paprykę słodką i dokładnie wszystkie mieszamy.
Krok 7. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy pokrojoną paprykę i smażymy wszystko, aż będzie miękkie.
Krok 8. Gdy warzywa w garnku będą miękkie (nawet delikatnie rozgotowane), dodajemy zawartość patelni. Mieszamy dokładnie.
Krok 9. Wszystko dokładnie rozdrabniamy blenderem, a następnie dodajemy mleko kokosowe. Całość doprawiamy wedle uznania do smaku przyprawami (pamiętajcie o majeranku i pieprzu).
Krok 10. Czas na dodatki! Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika.
I gotowe!
Nasza zupa jest gotowa do zjedzenia! Po przelaniu jej na talerze, posypcie ją uprażonym słonecznikiem. Możecie też dodać odrobinę świeżego szczypiorku i/lub drobno pokrojonej mozzarelli. Taka potrawa skutecznie Was rozgrzeje od środka i wypędzi przeziębienie. Smacznego!
A Wy jakie macie sposoby na przeziębienie? Jaka jest Wasza ulubiona zupka krem? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach!